Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Το ευρώ σταθεροποιήθηκε στην ασιατική αγορά συναλλάγματος

Ελλάδα έχει μετακινηθεί πιο κοντά στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης πριν από τις πληρωμές του χρέους καθίστανται ληξιπρόθεσμα στα μέσα Μαΐου ως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προειδοποίησε τους επενδυτές ότι θα «χάσουν τους πουκάμισα", εάν στοιχηματίσετε ότι το έθνος θα προκαθορίσει.

Το ευρώ σταθεροποιήθηκε στην ασιατική αγορά συναλλάγματος νωρίς σήμερα το πρωί μετά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, δήλωσε χθες η ενίσχυση θα φθάσει εγκαίρως για να αποτρέψει αυτό που θα είναι η πρώτη χρεοκοπία της ζώνης του ευρώ το χρέος, αν και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα € 45 δισεκατομμύρια πακέτο διάσωσης δεν μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη.

Το ευρώ ήταν σταθερή σε περίπου 1,3375 δολάρια μετά από μια μικρή ανάκαμψη που καλύπτουν την Παρασκευή. Έπεσε όσο 1,3201 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση, χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2009, αλλά ανακτηθεί η Ελλάδα προσπάθησε να ενεργοποιήσετε το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης. Έναντι του γιεν, το ευρώ έφτασε το 0,2% έως ¥ 126,00, έχοντας αυξηθεί κατά 1% την Παρασκευή. Η Ελλάδα έχει

αξίας € 8.500.000.000 των ομολόγων με λήξη στις 19 Μαΐου, ώστε οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη οικονομικής βοήθειας θα μπορούσε να προκαλέσει άλλο ένα ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων και χτύπησε τις παγκόσμιες αγορές. Του χρέους στην Ελλάδα, που ανέρχεται στο 115% του ΑΕΠ καθώς και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της σχεδόν κατά 14% οδήγησε σε σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών.        

Η κρίση του χρέους έχει κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη τα Σαββατοκύριακα G-20 στην Ουάσιγκτον. Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Flaherty δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κάποιοι στην ομάδα G-20 ανησυχήσει το σχέδιο που επεξεργάζεται τώρα δεν είναι "αρκετά" και θέλουν να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε διάσωση είναι ένα «one-time γεγονός."

«Η Ελλάδα έχει επισκιάσει τα πάντα,» είπε ο Δρόσος Σοφία, συν-επικεφαλής των παγκόσμιων συναλλαγματικών στρατηγικής της Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη. "Είναι ένα υγρό και ταχέως μεταβαλλόμενο κατάσταση που έχει συλλάβει την προσοχή των αγορών αν μη τι άλλο επειδή έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο."

Ακόμη και η Ελλάδα προσελκύει κοντά στη λήψη των αγορών ενισχύσεων σηματοδότησης εξακολουθεί να είναι ανησυχητική δημοσιονομικά δεινά στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πάνω, καθώς η χώρα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από πίσω όριο του 3% της ΕΕ έως το 2012. Η ανάκαμψη στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεθυμάνει την περασμένη Παρασκευή μετά από αίτημα της κυβέρνησης για την υποστήριξη, ωθώντας την απόδοση στο διετές ομόλογο στο 10,23% μετά την πτώση στο 9,63%. Αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο.

υπάρχει ακόμα έντονη αντίθεση με τις ενισχύσεις στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι κάθε δανείου εξαρτάται από "εξ ολοκλήρου από το αν η Ελλάδα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με την αυστηρή πορεία εξοικονόμηση κόστους που έχει ξεκινήσει». Κυβέρνηση της Γερμανίας πρέπει να περάσει νομοθεσία πριν από την ενίσχυση μπορεί να διατεθεί. Ιταλικά υπουργός Οικονομικών Giulio Tremonti προειδοποίησε τη Γερμανία κατά χρονοτριβεί, λέγοντας ότι «αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, δεν είναι προς όφελός σας να καθίσει πίσω."

Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πιστεύει πως η Γερμανία θα συμφωνήσει να βοηθήσει: "Είναι εντελώς επί του πλοίου σχετικά με την ανάγκη για ένα πλαίσιο προϋποθέσεων και υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση ότι η Γερμανία έχει συνυπογράψει στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και την κυβέρνηση και στο Euro επίπεδο ομίλου. " Είπε επίσης δάνεια γέφυρα μπορεί να είναι δυνατή εάν όλες οι χώρες δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σε χρόνο. Υποσχέθηκε να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις, και πρότεινε η χώρα του θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια από την επιβίβαση σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον υποβάθμισε εικασίες ότι βάσανα στην Ελλάδα θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες μέλη της ΕΕ. "Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός λόγος για μια συζήτηση μετάδοσης,« Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ Ewald Nowotny μέλος δήλωσε σε συνέντευξή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.